Top
HiX keuzehulpen

Keuzehulpen via HiX: hoe werkt dat?

Een half jaar geleden was de eerste integratie van keuzehulpen in het EPD (HiX) een feit.
Sindsdien zetten meerdere ziekenhuizen keuzehulpen in via HiX. Hoe bevalt dit in de praktijk? We spraken Machtelt en Mariska, beide doktersassistent chirurgie in Tjongerschans.

 

Sneller, eenvoudiger en duurzamer

Tjongerschans is in 2018 gestart met twee keuzehulpen (liesbreuk en galblaas), om het samen beslissen met de patiënt te bevorderen in de praktijk. Toch bleek dat in de praktijk niet altijd eenvoudig. “We moesten wisselen tussen verschillende systemen en nu staat alles centraal op één plek, direct gekoppeld aan de patiënt in het EPD. Dat scheelt enorm veel tijd, het is minder foutgevoelig en we hoeven geen keuzehulpen meer te scannen of uit te printen”. Inmiddels schaalt het ziekenhuis op naar 10 keuzehulpen.

 

Hoe reiken jullie keuzehulpen uit via HiX?

“Een patiënt krijgt een verwijzing van de huisarts. Als poli chirurgie hebben wij gekozen om patiënten te bellen voor het maken van de afspraak. De keuzehulp wordt op dat moment ook uitgezet. Deze e-mail wordt automatisch verstuurd naar de patiënt. We wijzen in het telefoongesprek op de voordelen van een keuzehulp. Zo proberen we patiënten te activeren om de keuzehulp in te vullen. We laten weten dat we als ziekenhuis veel belang hechten aan gezamenlijke besluitvorming en dat ze zelf een stem hebben in hun zorgkeuze. De uitkomsten van de keuzehulp kunnen ze bespreken met de arts. Daar zijn patiënten ook blij mee. De keuzehulpen worden zeer goed ingevuld. Via HiX wordt na een aantal dagen automatisch een reminder naar de patiënt gestuurd.”

 

Wat is de ervaring van artsen?

Mariska en Machtelt: ‘De artsen zijn enthousiast over de keuzehulpen. Die zien bij het lezen van een ingevulde keuzehulp in één oogopslag wat een patiënt wil en naar welke behandeling de voorkeur uitgaat. Dit kan bijvoorbeeld wel of geen operatie zijn. De artsen gaan zo makkelijker het gesprek aan met de patiënt. Daarnaast merken we dat patiënten beter voorbereid op het spreekuur komen en met meer overtuiging een behandeling aangaan. Met betrekking tot de integratie met het EPD, merken we dat artsen gemakkelijker vooraf aan het spreekuur de ingevulde keuzehulpen kunnen inzien. Daarnaast ontvangen we vanuit PatientPlus wekelijks een update met actuele cijfers over hoe vaak de keuzehulp is uitgereikt, ingevuld en besproken”.

 

Hoe verliep de realisatie van de integratie?

“Binnen ons ziekenhuis zijn een aantal enthousiaste chirurgen die graag met de keuzehulpen werken. Zij sturen op basis van de actuele cijfers collega’s aan om de keuzehulp vaker in te zetten. Dit is een combinatie van eigen enthousiasme en betrokkenheid vanaf de start. We waren onderdeel van de werkgroep en stonden meteen achter het doel. De implementatie van de keuzehulpen en het realiseren van de integratie in HiX ging hierdoor heel snel. We wisten door PatientPlus wat er van ons verwacht werd en hoe we de keuzehulp in moesten zetten. We hebben inmiddels ook een ander ziekenhuis verteld over onze ervaringen en implementatie met HiX”.

 

Wat adviseer je andere ziekenhuizen?

  1. Je moet elkaar enthousiasmeren. Dat ging bij ons vrij natuurlijk, doordat we er met elkaar achter het doel van de keuzehulpen staan.
  2. Zelf patiënten gaan bellen. Het is fijn om contact te hebben met patiënt en die te motiveren om de keuzehulp in te vullen. We merken hierdoor dat de keuzehulp goed wordt ingevuld.

 
Meer weten over het uitreiken en inzien van keuzehulpen via HiX?
Stuur een e-mail naar: contact@patientplus.info.