Top
Gesprekshulp Bovenbuikklachten

Innovatieve Gesprekshulp bij Bovenbuikklachten voor Radboudumc

In samenwerking met het Radboudumc, Maag Lever Darm Stichting en VGZ ontwikkelde PatientPlus een innovatieve gesprekshulp om mensen met maagklachten, galstenen of het prikkelbare darmsyndroom beter te begeleiden in hun zorgtraject. Nieuw is de toegevoegde symptomenchecker, gekoppeld aan 3 keuzehulpen.

 

Volgens het RIVM heeft bijna een kwart Nederlanders last van maag-, darm- en/of leverklachten. Dat zijn ruim 3,8 miljoen mensen. Patiënten met onbegrepen buikklachten krijgen vaak te maken met veel onderzoeken en operaties, die niet altijd het gewenste resultaat opleveren. De nieuwe gesprekshulp helpt zowel de patiënt als de zorgverlener om betere keuzes rondom onderzoek en behandeling te maken, op basis van voldoende betrouwbare en gerichte informatie.

 

Nieuw: symptomenchecker voor snellere diagnose buikklachten

Nieuw in de Gesprekshulp Bovenbuikklachten is de toevoeging van een symptomenchecker. Afhankelijk van de symptomen verwijst de checker door naar 1 van de 3 keuzehulpen voor veel voorkomende oorzaken van bovenbuikklachten:

 

  • Keuzehulp bij Maagklachten
  • Keuzehulp bij Galstenen
  • Keuzehulp bij Prikkelbare Darm Syndroom

 

In de keuzehulp krijgen patiënten meer informatie over de betreffende aandoening, zodat zij zich vóór het gesprek met de zorgverlener kunnen verdiepen in oorzaken en behandelopties. De zorgverlener ontvangt de ingevulde symptomenchecker en kan zich daarmee ook beter voorbereiden op het consult, diagnose en behandeling.

 

Gesprekshulp zorgt voor meer efficiënte en effectieve zorg

Voor patiënten die voor het consult al goed geïnformeerd zijn is het makkelijker om mee te denken en te beslissen. Zorgverleners hebben voor het consult toegang tot het resultaat van de symptoomchecker en keuzehulpen, wat de kans op de juiste diagnose en behandeling vergroot. Bovendien helpt het gebruik van deze tools niet alleen bij het maken van betere keuzes voor de behandeling, het kan ook onnodige onderzoeken voorkomen en maakt het zorgtraject efficiënter en effectiever.

 

Landelijke studie Gesprekshulp Bovenbuikklachten

Eerdere resultaten en lopend onderzoek laten zien dat tools als gespreks- en keuzehulpen de zorgkwaliteit verbeteren en onnodige procedures verminderen. In een grote landelijke studie met meer dan 400 deelnemers met buikpijn wordt onderzocht of de Gesprekshulp Bovenbuikklachten ook het gewenste effect heeft.

 

In een onderzoek met controlegroep wordt de gesprekshulp getest via het Radboudumc. Het Amsterdam UMC, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Maasziekenhuis Pantein zijn de eersten die meedoen.

 

De studie start in november 2024 en de eerste resultaten worden rond juni 2026 verwacht.

 

Meedoen?

De Gesprekshulp Bovenbuikklachten is op dit moment alleen beschikbaar voor volwassenen met buikklachten die voldoen aan de onderzoeksvoorwaarden van het Radboudumc. Interesse in deelname aan de trial? Neem dan contact op met:

 

 

Interesse in onze keuzehulpen?

Heb je een idee voor een nieuwe keuzehulp of wil je een bestaande keuzehulp in jouw praktijk gaan gebruiken? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe het werkt, hoe het eruitziet en wat het jou en je patiënten oplevert? Bel of stuur ons een mail, we vertellen je graag meer.

 

Boek een demonstratie

 

Vraag een proefpakket aan