Ins en outs van PROM’s en PREM’s
PatientPlus heeft vier bestaande keuzehulpen verrijkt met patiëntgerapporteerde uitkomstinformatie – ofwel patient reported outcome measures (PROM’s). De vernieuwde keuzehulpen liesbreuk, galsteenlijden, knie- en heupslijtage gingen eerder deze week en vorige week van start bij een aantal ziekenhuizen.
Ervaringen van de patiënt
Uitkomstinformatie is zelfgerapporteerde informatie over bijvoorbeeld de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van de patiënt. Deze informatie wordt verkregen met zogeheten PROM-vragenlijsten. Voorafgaand aan het invullen van een vernieuwde keuzehulp, beantwoordt de patiënt 12 tot 15 vragen over bijvoorbeeld de ervaren mobiliteit, hoeveelheid pijn en stemming. Daarna doorloopt de patiënt de keuzehulp van PatientPlus op de gebruikelijke manier. Tot slot verschijnt de samenvatting van zowel de antwoorden op de PROM-vragen als de keuzehulp-vragen. De behandelaar krijgt deze samenvatting ook toegestuurd.
Meer inzicht, betere keuzes
Door de toevoeging van uitkomstinformatie krijgen de patiënt en de behandelaar meer inzicht in de persoonlijke situatie van de patiënt. De behandelaar weet van tevoren al wat belangrijk is voor de patiënt. Hij kan het gesprek over de behandelopties direct toespitsen op de persoonlijke situatie. De patiënt heeft van tevoren al kunnen nadenken over welke behandeling het beste bij zijn persoonlijke situatie past. Door de uitkomstinformatie zijn beide nog beter toegerust om samen voor de beste behandeling te kiezen.
PROM-toolbox
Werk jij ook met PROM’s? Of ben je geïnteresseerd in de toepassing ervan? Kijk dan eens op de website zorginzicht.nl van Zorginstituut Nederland. Je vindt daar een heuse PROM-toolbox. In de toolbox vind je antwoord op allerhande vragen, zoals ‘wat zijn de effecten van PROMS’, ‘wat zijn PREM’s’, ‘welke toepassingen zijn er’ en ‘met welke dilemma’s moet je rekening houden’. Ook vind je er een stappenplan voor het opzetten van een PROM-project, een checklist voor het starten met PROM’s en meer. Een schat aan informatie dus, zeker het bekijken waard.
Prestigieuze subsidie
De verrijking van de keuzehulpen is mogelijk gemaakt door een subsidie van Zorginstituut Nederland voor het project ‘Het verrijken van keuzehulpen met uitkomstinformatie bij Samen Beslissen’. PatientPlus is samen met een consortium van dertien Nederlandse ziekenhuizen, Patiënten Federatie Nederland, softwareontwikkelaar Pacmed en zorgverzekeraar CZ, door Zorginstituut Nederland uitgekozen om Samen Beslissen vanzelfsprekend te maken.