Top
Interview Laura van Dongen

Als een patiënt ‘ja’ zegt op een behandeling, hoeft dit niet te betekenen dat samen is besloten.

In juni promoveerde onze collega Laura van Dongen op het onderwerp ‘karakteristieken en uitkomsten in plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis’. Een belangrijk inzicht uit haar promotietraject is o.a. het belang van een proactieve patiënt, iemand die de regie neemt in het bespreken van behandelgrenzen en wensen.

 

Laura deelt hoe ze in de praktijk ziet dat keuzehulpen steeds meer voet aan de grond krijgen:

“Ik merk dat de bewustwording groeit. In gesprekken zie ik dat het besef toeneemt dat je als patiënt meer grip kunt hebben op de keuzes die je maakt en daarmee ook de behandeling die je kiest. Steeds meer zorgverleners zijn bezig met samen beslissen, maar de term wordt nog niet altijd goed begrepen. Als een patiënt ‘ja’ zegt op een behandeling, hoeft dit niet te betekenen dat samen is besloten.

“Veel artsen zijn druk. Huisartsen krijgen ook steeds meer op hun bordje. Een keuzehulp kan helpen om passende zorg te leveren. Dat scheelt tijd en geeft de patiënt vertrouwen in het zorgtraject. Daar wordt iedereen beter van. In hoeverre artsen openstaan voor het gebruik van een nieuwe tool, zoals een keuzehulp, varieert nog. Het is wel een ontwikkeling die groeit. Daarbij hoop ik dat het straks ook uit de patiënt zelf gaat komen. Dat de patiënt gaat inzien: ik kan meer grip hebben op mijn eigen zorg en ik ben zelf aan zet om daar keuzes in te maken. Uiteindelijk wil ik natuurlijk dat ze gaan zeggen: ik wil alleen nog maar dit ziekenhuis want daar maken ze wel gebruik van een keuzehulp”.’

 

Laura is projectmanager en coördinator keuzehulpen bij PatientPlus. Dagelijks begeleidt ze lopende projecten bij organisaties, en ondersteunt ze de ontwikkeling en het updaten van de keuzehulpen. ‘Samen kijken we waar de behoefte ligt. “Het is erg belangrijk het implementatietraject, met o.a. werksessies en instructies, af te stemmen op de behoeften van de regio. Dat zorgt voor het meest succesvolle resultaat. Daarnaast betrek ik graag andere relevante partijen zoals patiëntenorganisaties en wetenschappelijke verenigingen.”

Wat ik leuk vind aan mijn werk?
“Bij PatientPlus handelen we snel. Het is dynamisch. We hebben een idee, we testen het en gaan aan de slag. Zo optimaliseren we steeds. Als ik vertel aan anderen wat ik doe, merk ik hoe belangrijk het is wat we doen. Zorgverleners kunnen beter hun gesprekken voeren, patiënten voelen zich beter geïnformeerd en betrokken. Het is mooi om te merken dat het werkt”.