Top
Keuzehulp Schildkliernodus

Maasstad Ziekenhuis blij met Keuzehulp Benigne Schildkliernodus

In samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis ontwikkelde PatientPlus een keuzehulp voor de behandeling van een benigne schildkliernodus (een knobbel in de schildklier). Charlotte van Noord is internist-endocrinoloog in het Maasstad en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe keuzehulp: “Als patiënt moet je zelf goed kunnen overwegen wat je het belangrijkste vindt, want dat is natuurlijk voor iedereen anders.”

 

Het Maasstad Ziekenhuis is een groot voorstander van Samen Beslissen. Vooral bij aandoeningen waarbij meerdere behandelopties mogelijk zijn, zoals bij een benigne schildkliernodus. De keuzehulp is ontworpen om patiënten beter voor te bereiden op gesprekken met hun arts, zodat zij samen met hun arts de best passende keuze kunnen maken.

 

Samen Beslissen: keuzehulp heeft impact

Charlotte: “De aandacht voor Samen Beslissen is niet uniek voor het Maasstad Ziekenhuis, maar we zien het wel echt als essentieel voor het leveren van kwalitatief goede zorg. Eerder ontwikkelden we ook een keuzehulp voor nierfalen. Artsen merken dat het gebruik van keuzehulpen een grote impact heeft op het beslissingsproces. Patiënten kunnen in hun eigen tijd de opties doornemen en overleggen met mensen die belangrijk voor hen zijn, waardoor het consult meer gericht en effectief wordt.”

 

Waarom juist voor de benigne schildkliernodus?

Een schildkliernodus komt veel voor, bij ongeveer 1 op de 8 mensen. De keuzehulp helpt patiënten te begrijpen of behandeling nodig is en zo ja, welke opties er zijn. Charlotte: “Tot nu toe vertel ik alle opties natuurlijk gewoon in de spreekkamer, inclusief alle mitsen en maren. Maar sommige patiënten vinden het moeilijk om de verschillende opties en implicaties volledig te begrijpen of te onthouden. De keuzehulp geeft duidelijke overzichten en tabellen en bovendien kan je het nog eens rustig nalezen.”

 

“Als er tijdens het consult dan nog specifieke vragen zijn, heb ik ook tijd om daar nog meer op in te gaan. Als arts ben je verzekerd dat patiënten goed geïnformeerd zijn, waardoor gesprekken in de spreekkamer meer diepgang krijgen. Dat maakt een consult efficiënter en effectiever en het helpt Samen Beslissen in de praktijk te brengen.”

 

Belangrijke stap in patiëntgerichte zorg

De ervaringen met de nieuwe keuzehulp zijn overwegend positief. Het blijkt dat patiënten de 3 verschillende behandelopties voor de schildkliernodus ongeveer even vaak kiezen. Daaruit blijkt dat persoonlijke voorkeuren sterk variëren. De nieuwe keuzehulp is zo een belangrijke stap in het bevorderen van patiëntgerichte zorg. Patiënten betrekken bij hun eigen zorgtraject verhoogt de kwaliteit van de zorg en geeft patiënten meer controle.

 

Tips voor wie ook een keuzehulp wil ontwikkelen

Charlotte: “Nu moet ik natuurlijk zeggen: bel PatientPlus, haha. Nou, dat denk ik wel oprecht. De ondersteuning in dit traject is echt goud waard. Dat zorgt voor snelheid, maar ook dat je een gedegen keuzehulp kan ontwikkelen.”

 

“Tip 2: kies je reviewers uit een breed scala aan mensen die bij de behandelopties betrokken zijn. Wij hebben ook chirurgen, interventie-radiologen en nucleaire geneeskundigen erbij betrokken, zodat alles echt klopt.”

 

“Tip 3: betrek een actieve patiëntenvereniging. Bij ons hebben twee mensen van de kwaliteitscommissie van de landelijke patiëntenvereniging meegelezen. Ik vind dat heel belangrijk, omdat het ook voor die doelgroep bedoeld is natuurlijk.’

 

Benieuwd naar het resultaat? Ga naar de Keuzehulp Benigne Schildkliernodus.

Interesse in onze keuzehulpen?

Heb je een idee voor een nieuwe keuzehulp of wil je een bestaande keuzehulp in jouw praktijk gaan gebruiken? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe het werkt, hoe het eruitziet en wat het jou en je patiënten oplevert? Bel of stuur ons een mail, we vertellen je graag meer.

 

Boek een demonstratie

 

Vraag een proefpakket aan