Ook vernieuwde keuzehulpen Liesbreuk en Galsteenlijden van start
Opnieuw een mijlpaal: de met uitkomstinformatie verrijkte keuzehulpen Liesbreuk en Galsteenlijden zijn vanaf vandaag ook beschikbaar. Na Tergooi, reiken sinds vandaag ook Bernhoven en Dijklander Ziekenhuis de vernieuwde keuzehulpen uit. Bernhoven start met de keuzehulpen Liesbreuk en Knie- en Heupslijtage. En in Dijklander Ziekenhuis is vandaag de kick-of van de keuzehulpen Liesbreuk en Galsteenlijden.
Beste behandelkeuze
In de vernieuwde keuzehulpen krijgen patiënten vragen voorgelegd om hun persoonlijke situatie te verduidelijken. Aan de hand daarvan krijgen bijvoorbeeld sporters informatie over hoeveel tijd na een operatie zij weer kunnen sporten. Deze informatie is toegevoegd aan de al bestaande keuzehulpen voor Heup- en Knieslijtage, Liesbreuk en Galsteenlijden. Een keuzehulp helpt patiënten bij het maken van een behandelkeuze. Er is immers niet één beste behandeling; die verschilt per patiënt. Voor sommige mensen is een operatie een goede optie; voor andere mensen is afwachten de beste keuze. Dit hangt onder meer af van de ernst van de aandoening, de persoonlijke situatie van de patiënt en – minstens zo belangrijk – zijn eigen voorkeuren en overtuigingen. Een digitale keuzehulp geeft patiënten een beter inzicht in deze verschillende factoren.
Keuzehulp invullen
Patiënten ontvangen een e-mail met log-in gegevens. Met deze gegevens kunnen zij inloggen op het keuzehulpplatform van PatientPlus via een computer, tablet of smartphone. Vervolgens doorlopen zij stapsgewijs de keuzehulp. Patiënten krijgen informatie over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. De keuzehulp toetst vervolgens of zij deze informatie goed hebben begrepen. Voorts beantwoorden patiënten stellingen over wat belangrijk is voor hen. Bijvoorbeeld: ‘Ik maak mij veel zorgen over de complicaties van een operatie’ of ‘Ik denk dat een operatie wel goed zal gaan’. Als zij de gehele keuzehulp hebben doorlopen, ontvangen zij een samenvatting van de antwoorden. De specialist krijgt deze samenvatting ook.
Samen Beslissen
Tijdens een consult bespreken patiënten met hun specialist de samenvatting van de ingevulde keuzehulp. Zij kunnen hierdoor diepgaand en op maat toegesneden met elkaar in gesprek. De specialist legt uit wat medisch gezien een geschikte behandeling is. Patiënten vertellen welke behandeling zij het beste bij hun persoonlijke situatie en voorkeuren vinden passen. Samen beslissen zij wat de beste behandeling is. Deze manier van kiezen voor een behandeling zet de patiënt centraal. Over Samen Beslissen weten we dat het leidt tot meer tevreden patiënten en een betere therapietrouw. Een meer doelmatig gebruik van zorg is het resultaat.
Prestigieuze subsidie
De keuzehulpen Galsteenlijden, Liesbreuk, Heup- en Knieslijtage zijn nu dus nóg completer. De orthopedische keuzehulpen Knieslijtage en Heupslijtage van PatientPlus zijn doorontwikkeld in samenwerking met drie ziekenhuizen, te weten Bernhoven, Albert Schweizer en Tergooi. De ziekenhuizen Bernhoven, Tjongerschans en Radboud UMC werkten aan de verrijking van de keuzehulpen Galsteenlijden en Liesbreuk van PatientPlus. De verrijking van de keuzehulpen is mogelijk gemaakt door een subsidie van Zorginstituut Nederland voor het project ‘Het verrijken van keuzehulpen met uitkomstinformatie bij Samen Beslissen’. PatientPlus is samen met een consortium van dertien Nederlandse ziekenhuizen, Patiënten Federatie Nederland, softwareontwikkelaar Pacmed en zorgverzekeraar CZ, door Zorginstituut Nederland uitgekozen om Samen Beslissen vanzelfsprekend te maken.
Meer weten
Wil je meer weten over de implementatie van keuzehulpen? Neem dan contact met ons op.