
Week van de gezondheidsverschillen
Van 17 t/m 21 maart is het de Week van de Gezondheidsverschillen, een initiatief van Pharos. Met dit jaar het thema ‘de rol van geld’. Mensen in armoede overlijden gemiddeld 7 tot 8 jaar eerder en worden 25 jaar eerder ziek dan mensen met een hoog inkomen. Bijvoorbeeld door een hoger risico op ziektes zoals diabetes, longziekten, stress en depressie.
Bestaansonzekerheid is niet de enige oorzaak van gezondheidsverschillen. Leefomstandigheden, sociale steun, kennis en toegang tot zorg spelen daarnaast een grote rol. Mensen met beperkte taal of digitale vaardigheden hebben bovendien vaak lagere gezondheidsvaardigheden en meer moeite om de juiste zorg te vinden. Wat de kloof verder vergroot. Onze partner, het BovenIJ , zet zich dagelijks in om deze gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorg in Amsterdam Noord toegankelijker te maken. Wij spreken hierover met gynaecoloog Moniek Twisk.
Ongezonde leefsstijl
In haar spreekkamer ziet Moniek het effect van gezondheidsverschillen op de gezondheid van haar patiënten. Een van de grootste problemen is een ongezonde leefstijl. “Steeds meer mensen hebben overgewicht, meestal door een combinatie van te weinig bewegen en ongezond eten. Ook rookt en vapet een aanzienlijk deel van mijn patiënten.”
Taalbarrières
Moniek: “Naast leeftsijl vormen taalbarrières een uitdaging. Een deel van de patiënten is van oorsprong niet Nederlands en spreekt de taal niet goed. Ongeveer een derde van de consulten voer ik niet in het Nederlands. Dit kan in het Engels zijn of via een tolk, die een patiënt zelf meeneemt of die we regelen via de Tolkentelefoon. Soms gebruiken we ook Google Translate. Hierbij is altijd het gevaar dat informatie verloren gaat of patiënten het niet goed begrijpen.”
Uitleg over ziekte en behandeling soms lastig te begrijpen
“Los van de taal, merk ik in het algemeen een groot verschil in begripsniveau van patiënten. Sommige mensen vinden het moeilijk om uitleg over ziektes en behandelingen te begrijpen. Dit vraagt extra aandacht en soms moet ik iets meerdere keren uitleggen of verduidelijken in een extra consult.”
Initiatieven om gezondheidsverschillen te verkleinen
In het BovenIJ zijn diverse initiatieven om de gezondheid van mensen in de regio te verbeteren, de zorg toegankelijker te maken en gezondheidsverschillen te verkleinen. Een belangrijk voorbeeld is Beter Samen in Noord (BSiN), een samenwerkingsverband van de Krijtmolenalliantie waarin 8 zorg- en welzijnsorganisaties de krachten bundelen voor een gezonder Amsterdam Noord.
Moniek: “Binnen het ziekenhuis hebben we het loket Gezond Noord, een initiatief van BSiN. Bij dit loket werken medewerkers van de Sociale Maatschap. Hier kunnen mensen laagdrempelig hulp krijgen bij bijvoorbeeld een gezonde(re) leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten. Een ander project van BSiN is Schuldenaanpak Kansrijke Start waarbij zwangeren met schulden veel eerder en sneller geholpen worden.”
Zelf zet Moniek zich in voor preventie: “Via de organisatie Artsen tegen Vapen / #Vapenjouwkeuze geef ik voorlichting op middelbare scholen over de risico’s van vapen. Dit helpt om jongeren bewuster te maken van de gevaren voor hun gezondheid.”
Keuzehulp maakt medische informatie begrijpelijk
Ook keuzehulpen dragen bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen. In het BovenIJ houden patiënten zelf de regie en beslissen zij actief mee over hun gezondheid en behandeling. De keuzehulpen ondersteunen hen hierbij door betrouwbare medische informatie begrijpelijk en toegankelijk te maken, zodat ze samen met hun arts een weloverwogen beslissing kunnen nemen.
“De keuzehulpen zijn geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier. Ze worden veel gebruikt en blijken effectief. Patiënten kunnen thuis in alle rust de opties op een rij zetten,” zegt Moniek. “Veel patiënten hebben tijd nodig om een beslissing te nemen. Na het eerste gesprek weten ze soms nog niet wat ze willen, maar met behulp van de keuzehulpen komen ze tot een doordachte en persoonlijke keuze. Het stimuleert actieve deelname aan het besluitvormingsproces over hun gezondheid. Dat geeft overzicht en houvast, vergroot het vertrouwen in de behandeling en verhoogt de therapietrouw.”
Digitale tools voor verbeteren gezondheidsvaardigheden
De keuzehulpen van PatiëntPlus zijn onderdeel van een compleet pakket van e-health toepassingen voor patient empowerment: symptoomcheckers, interactieve gespreks- en gezondheidshulpen en tools voor monitoring. De digitale tools ondersteunen patiënten én zorgverleners in elke stap van het zorgproces en maken passende zorg concreet.
Ontwikkelen op basis van gebruikerstesten
PatientPlus werkt samen met gebruikers voortdurend aan verbeteringen. Dit doen we op basis van ervaringen van patiënten en feedback vanuit de spreekkamer van de medisch specialist. Deze zomer lanceren we een geheel vernieuwde versie van ons platform.
Ook Moniek werkte mee aan de ontwikkeling en een aantal van haar patiënten hebben het vernieuwde platform inmiddels uitvoerig getest. Zo hebben we extra aandacht besteed aan eenvoudige teksten in kleine blokken, informatie naar behoefte en een intuïtieve vormgeving met veel duidelijke afbeeldingen, animaties en filmpjes. Juist voor mensen die digitaal minder vaardig zijn.
Daarnaast stellen we de tools in meerdere talen beschikbaar, een ontwikkeling waarmee Moniek blij is. “Zo zetten we een grote stap in de richting van echt inclusieve en begrijpelijke zorg voor iedereen.”
Interesse in onze e-health toepassingen?
Heb je een idee voor een nieuwe keuzehulp of wil je een bestaande tool in jouw praktijk gaan gebruiken? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe onze toepassingen werken, hoe het eruitziet en wat het jou en je patiënten oplevert? Bel of stuur ons een mail, we vertellen je graag meer.
Boek een demonstratie
Vraag een proefpakket aan