Darmkankermaand Maart
Jaarlijks krijgen ruim 14.000 Nederlanders te horen dat zij darmkanker hebben. Dagelijks overlijden er 14 mensen aan. Hoe vroeger de ziekte wordt ontdekt, hoe beter het te behandelen is. Om het bewustzijn over darmkanker te vergroten, is de maand maart internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand.
Onvoldoende kennis
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vraagt deze maand aandacht voor de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker. Uit onderzoek van de stichting blijkt dat 70% van de Nederlanders onvoldoende kennis heeft over deze ziekte. Een zorgwekkende hoog percentage. Darmkanker is namelijk een van de best behandelbare vormen van kanker, mits het vroeg wordt ontdekt.
Hoog risico darmkanker
Helaas krijgt een deel van deze 14.000 Nederlanders te maken met hoog risico darmkanker. Bij deze patiënten wordt doorgaans een stuk van hun dikke darm operatief verwijderd. Ook haalt de chirurg lymfeklieren weg. Het stuk zieke darm en de lymfeklieren worden naar het laboratorium gestuurd. In het laboratorium onderzoekt de patholoog wat het stadium van de darmkanker is. Dit is belangrijk, want voor elke stadium is een andere behandeling nodig.
Keuzehulp darmkanker
Als de patiënt stadium 2 hoog risico darmkanker blijkt te hebben, kan hij of zij na de operatie chemotherapie krijgen. Ter ondersteuning van de beslissing over de behandeling heeft PatientPlus een keuzehulp ontwikkeld. In de keuzehulp krijgt de patiënt informatie over de voordelen en nadelen van chemotherapie. Met de keuzehulp kan de patiënt zich voorbereiden op het consult met de specialist.
Optimaal gebruik van consult
Dat een patiënt goed voorbereid op het consult komt, is ook prettig voor de specialist. Je kunt het gesprek in de spreekkamer beter en sneller toespitsen op wat voor de patiënt belangrijk is. “Het is gemakkelijker om gevoeligheden op te sporen, tot de kern van het probleem te komen en dieper in te gaan op de behandelmogelijkheden. Dan maak je optimaal gebruik van de tijd en haal je er het maximale uit voor de patiënt”, zo blijkt uit ervaringen, opgetekend in ons boek ‘Samen Beslissen: Waarom moeilijk doen als het Samen kan?’.
Samen Beslissen faciliteren
Doordat de patiënt goed is voorbereid, kun je werkelijk Samen Beslissen over het behandeltraject. Wil jij Samen Beslissen ook eenvoudiger maken? Denk dan eens aan het implementeren van een keuzehulp. Neem contact met ons op. Dan vertellen wij jou graag alles over de mogelijkheden.