Top

Case: Rivas Zorggroep

‘Keuzehulpen zijn een logische en zinvolle keuze’.

Goed op elkaar afgestemde zorg is een kernkwaliteit van Rivas. Als één van de eerste van Nederland ging Rivas Zorggroep aan de slag met keuzehulpen om het samen beslissen te bevorderen. Keuzehulpen zijn voor Rivas een logische en zinvolle keuze om patiënten meer te betrekken bij hun keuze en de regie te geven over hun eigen zorgproces.
 

Van 2 naar 80 keuzehulpen

In 2017 is Rivas Zorggroep met twee keuzehulpen van start gegaan om samen beslissen in de knie- en heup zorgpaden te implementeren. Al snel werd duidelijk dat deze beweging meer potentie had.

‘We zijn bij Rivas overtuigd dat we gebruik moeten maken van de hele bibliotheek en niet alleen 1 of 2 zorgpaden. In 2020 zijn we daarom opgeschaald naar de hele bibliotheek,’ vertelt Petran Geurts, organisatieadviseur Rivas Zorggroep.

PatientPlus past bij wat wij zoeken

‘Patientplus heeft een grote bibliotheek beschikbaar die goed past bij de zorg die wij bieden. Daarnaast wilden we één leverancier. Sinds 2017 is een sterke band opgebouwd met PatiëntPlus. Ze hebben ons altijd goed ondersteund, zowel inhoudelijk als procesmatig. Ik koppel de medisch specialist met de specialisten van PatientPlus en die lossen het samen op.’ aldus Petran Geurts.

Petran Geurts, organisatieadviseur Rivas Zorggroep:
‘Een goede keuzehulp in je proces verwerken is pure logica. Natuurlijk wil je dat een patiënt zelf kan kiezen. Het draagt bij aan veel positieve effecten waar we allemaal baat bij hebben’.

.‘

√ 80 keuzehulpen

√ goede ondersteuning

√ hoge tevredenheid

√ betere besluitvorming

Foto credits @josje

Implementatie en toepassing

Rivas ziet dat de keuzehulp goed werkt als helder instrument om Samen Beslissen te implementeren in de praktijk. Net als bij alle innovaties, blijft het een uitdaging om alle specialisten mee te krijgen. Petran laat weten dat de verantwoordelijkheid breed gedragen moet worden binnen de organisatie en de juiste personen vanaf het begin betrokken moeten worden. Leiderschap en eigenaarschap spelen een grote rol. ‘Denk aan vragen zoals: Gaan we hier echt op sturen als organisatie? Bij wie ligt het eigenaarschap voor de implementatie? Hoe zorgen we dat het niet alleen bij de projectleider blijft liggen? 
PatientPlus kan hierbij ondersteunen.’ Lees de 3 tips van Petran Geurts voor een succesvolle implementatie.

Effecten

Inmiddels heeft Rivas Zorggroep 1900 keuzehulpen uitgereikt. Hiervan is 84% ingevuld en 80% besproken. Dit heeft geleid tot een toename van de tevredenheid, de kennis en het vermogen van patiënten om samen te beslissen. Onderzoek toont aan dat patiënten de keuzehulp duidelijk vinden. Daarnaast vinden ze het fijn om zich op deze manier op het gesprek voor te bereiden. Ook zorgverlener zijn tevreden, gynaecoloog Rob Mooij geeft aan dat voor de gynaecologie en verloskunde meerdere keuzehulpen gebruikt worden, soms al vooraf aan het eerste consult. Hierdoor zijn patiënten beter voorbereid over de opties en hebben ze nagedacht wat ze belangrijk vinden. Dit zorgt voor meer diepgang in het gesprek en betere besluitvorming.

