Top
Rivas keuzehulpen Petran Geurts

3 implementatie tips

In 2017 is Rivas Zorggroep met twee keuzehulpen van start gegaan om samen beslissen in de knie- en heup zorgpaden te implementeren. Al snel werd duidelijk dat deze beweging meer potentie bij Rivas had. In 2020 is Rivas daarom opgeschaald naar de hele bibliotheek. Rivas ziet dat de keuzehulp goed werkt als helder instrument om Samen Beslissen te implementeren in de praktijk. Net als bij andere innovaties, kost het tijd en inzet om het goed in de praktijk te laten landen en integreren. Organisatieadviseur Rivas Zorggroep Petran Geurts deelt een aantal tips uit de praktijk.

Petran laat weten dat de verantwoordelijkheid breed gedragen moet worden binnen de organisatie en de juiste personen vanaf het begin betrokken moeten worden. Leiderschap en eigenaarschap spelen een grote rol. Denk aan vragen zoals:
– Gaan we hier echt op sturen als organisatie?
– Bij wie ligt het eigenaarschap voor de implementatie?
– Hoe zorgen we dat het niet alleen bij de projectleider blijft liggen?


Tips die mogelijk ondersteuning bieden bij de implementatie:

 

  1. Ga direct het gesprek aan:

Start het gesprek zodra je merkt dat de interesse ontstaat bij de specialisten over keuzehulpen en/of samen beslissen. Door een open gesprek aan te gaan kun je met draagvlak een beweging in gang zetten en andere overtuigingen voor zijn.

 

  1. Deel maandelijkse terugkoppelingen:

Wakker ook het gesprek onderling aan door maandelijks te delen wat de status is en hoeveel keuzehulpen zijn uitgereikt. Betrek communicatie vroegtijdig om dit kracht bij te zetten.

 

  1. Maak het tastbaar. Laat zien wat de patiënt ziet:

Maak inzichtelijk voor elkaar wat een keuzehulp precies doet voor een patiënt. Door letterlijk te laten zien aan een specialist hoe een patiënt door een keuzehulp loopt kan een specialist een beter beeld vormen bij de keuzehulp en de toegevoegde waarde voor een patiënt.

Heb je vragen over de implementatie van keuzehulpen? Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op via: contact@patientplus.info