Top
samen beslissen met keuzehulpen

“Beslissen mét in plaats van óver de patiënt”

Om de patiënt partner te maken in de besluitvorming is een ware cultuurverandering in de zorg nodig. Dat stelt Eelco de Koning hoogleraar diabetologie aan het LUMC in een achtergrondartikel van Qruxx. ‘Het gaat om beslissen mét de patiënt in plaats van óver de patiënt.


Context van de patiënt

Maar kunnen patiënten dat wel, Samen Beslissen? Volgens De Koning kan gezamenlijke besluitvorming praktisch altijd. “De eigen inbreng, wensen, voorkeur van de patiënt zijn heel belangrijk. [..] Het leren kennen van de context van de patiënt is heel belangrijk. [..] Ook de doelen van de behandeling moeten in samenspraak met de patiënt worden vastgesteld”, aldus De Koning.


Samen Beslissen

Veel behandelaren menen dat zij al samen met de patiënt beslissen, constateert de hoogleraar. ‘Maar in welke mate is het echt een gezamenlijk besluit geweest? Vaak wordt een patiënt meegenomen in het besluit van de dokter. Het is de vraag of iemand wel voldoende informatie heeft gekregen en welke keuzehulpen er zijn gebruikt.”


Patiënt als partner

Keuzehulpen vereenvoudigen en faciliteren gezamenlijke besluitvorming met de patiënt. Wil jij jouw patiënt ook ondersteunen bij het afwegen van zijn behandelopties? PatientPlus heeft voor meer dan 65 diagnoses een keuzehulp ontwikkeld; wellicht ook één voor jouw vakgroep. Neem vrijblijvend contact met ons op. We horen graag wat wij voor jou kunnen betekenen.