Top
cardiochirurg Hoohenkerk hartklepvervanging

Keuzehulp hartklepvervanging: goed geïnformeerd is sneller hersteld

De nieuwe keuzehulp hartklepvervanging is volgens cardiochirurg Gerard Hoohenkerk van het HagaZiekenhuis een belangrijke zorgverbetering. Met de keuzehulp kunnen patiënten zich beter voorbereiden op de operatie en verloopt het herstel ook sneller. “Patiënten hebben thuis al informatie gekregen zodat ze een betere keuze kunnen maken”, zo laat de chirurg weten op het intranet van het Haagse ziekenhuis.
 

Keuze tussen mechanisch of biologisch

Tachtig tot negentig patiënten per jaar krijgen in het HagaZiekenhuis een nieuwe aortahartklep via een openhartoperatie. Zij kunnen kiezen tussen een mechanische hartklep (van kunststof en metaal) en een biologische hartklep (van een dier). Beide hebben voor- en nadelen.
 

Lastige keuze maken op basis van voorgesprek

Een mechanische hartklep gaat langer mee, maar dan moeten patiënten wel leren leven met het tikkende geluid dat deze hartklep maakt en de rest van hun leven bloedverdunners blijven gebruiken. Een biologische hartklep heeft deze nadelen niet, maar gaat korter mee. Hierdoor is een heroperatie op termijn soms noodzakelijk. Een lastige keuze die de patiënt in het verleden moest maken op basis van de informatie die hij in een voorgesprek met de chirurg kreeg.

 

Vóór gesprek met de arts al op de hoogte

Met de keuzehulp hartklepvervanging komen patiënten beter beslagen ten ijs. Hiermee krijgen zij duidelijke informatie over hun aandoening en over de voor- en nadelen van de verschillende hartkleppen. Vóór het gesprek met de chirurg zijn zij precies op de hoogte van de mogelijkheden en hebben zij vaak al een idee wat voor hartklep zij willen.
 

Uitkomst van de operatie is beter

‘Hierdoor voer ik met patiënten heel andere gesprekken op de preoperatieve poli’, vertelt Gerard Hoohenkerk. ‘Patiënten hebben alle informatie al en zijn al in gedachten bezig geweest met hun operatie. Hierdoor gaan de gesprekken veel meer de diepte in. Het opent vaak deuren naar andere facetten van de operatie die mensen anders niet snel zouden benoemen. Het is ook aangetoond dat hoe beter een patiënt is voorbereid op de operatie, hoe beter de uitkomst van de operatie is. De revalidatie verloopt soepeler en in 9 van de 10 gevallen ook sneller. Daar is zowel de patiënt als de behandelaar heel blij mee.’
 

Ook meer diepgang en betere uitkomsten?

Wil jij ook profiteren van meer diepgang in de beslisgesprekken, meer geïnformeerde en tevreden patiënten en een nog betere uitkomst van de operatie? PatientPlus heeft voor bijna 70 diagnoses een keuzehulp ontwikkeld. Er zit ongetwijfeld ook een keuzehulp tussen voor jouw vakgroep. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan vertellen wij je graag alles over de mogelijkheden.


Dit interview verscheen op maandag 20 augustus 2019 op het intranet van het HagaZiekenhuis.