Top
hoogleraar dirk ubbink

“Keuzehulpen bevorderen Samen Beslissen”

De inzet van digitale keuzehulpen bevordert Samen Beslissen over behandelingen door behandelaar en patiënt, blijkt uit onderzoek van Dirk Ubbink, hoogleraar ‘Evidence-based medicine en shared decision-making’. Met de keuzehulpen konden patiënten zich voorbereiden op de beslissing om wel of niet over te gaan tot een behandeling. “Patiënten zijn beter op hoogte van de kansen en risico’s van hun aandoening en de behandelopties, waardoor ze ook minder met vragen en zorgen rondlopen”, stelt de hoogleraar. “Mensen zijn tevredener door beter geïnformeerd te zijn.”
 
Ubbink vindt dat er nog een hoop te verbeteren valt aan de mate van het betrekken van patiënten bij de besluitvorming over behandelingen, zo laat hij aan Skipr weten. Voorts denkt Ubbink dat digitale keuzehulpen juist ook bij minder geletterde en oudere patiënten goed kunnen helpen. “Met digitale keuzehulpen kun je voorkeuren over bijvoorbeeld de kwaliteit van leven beter achterhalen”, verklaart hij. Het hele interview met Ubbink kun je op YouTube bekijken.
 
Wil jij jouw patiënten ook meer betrekken bij de besluitvorming door een keuzehulp in te implementeren? Neem dan contact op met Marieke Jonker of Gijs Boss, onze projectleiders. Heb je een idee voor een nieuwe keuzehulp? Dan gaat keuzehulpontwikkelaar Marieke Boshuizen graag met je in gesprek. Je kunt ook het contactformulier invullen.