Top

Meebeslissen, daar word je weer mens van

De beste beslissingen neem je samen: meebeslissen bij kanker

 

Jannie Oskam, ex-borstkankerpatiënte en zorgverlener, heeft een boek geschreven over haar eigen ervaringen met shared decision making op het moment dat ze patiënte was.

Haar boek heet: “Zo gaan we het doen!”

 

In Medisch Contact zegt zij hierover:

 

“Meebeslissen over wat er gaat gebeuren, daar word je weer mens van. Bovendien, en dat is ook het idee achter shared decision making: de beste beslissingen neem je samen. Want waar de arts de medisch expert is, ben je als patiënt expert op het gebied van je eigen leven; bovendien ben jij degene die de behandelingen moet doorstaan en de risico’s en gevolgen ervan moet dragen. Maar bovenal: als je meebeslist dan verdraag je de behandelingen beter en heb je minder kans op spijt van gemaakte keuzes.

Veel artsen denken dat ze al samen beslissen, terwijl patiënten dat niet zo ervaren; ook dan is er sprake van een misverstand. Het is goed als artsen zich hiervan bewust worden, want de patiënt heeft niet alleen een dokter nodig die samen wíl beslissen, maar die het ook echt dóet.

Daarnaast dreigt er een nieuw misverstand: samen beslissen móet. Maar er zijn altijd patiënten die niet samen willen of kunnen beslissen en dat is hun goed recht. Je kunt overeenkomen dat de dokter de keuze maakt, dan beslis je samen niet over de behandeling maar over de manier waarop de beslissing tot stand komt.”

Bekijk het originele artikel hier