Top
psoriasis

NIEUW: keuzehulp Psoriasis

PatientPlus heeft in nauwe afstemming met specialisten van o.a. Amsterdam UMC locatie AMC, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en Psoriasispatiënten Nederland een innovatieve keuzehulp ontwikkeld. De keuzehulp Psoriasis is bedoeld voor mensen die moeten kiezen voor een behandeling met pillen of injecties.

De eerste behandelingen van psoriasis zijn zalven of eventueel lichttherapie. Werken deze behandelingen niet goed genoeg of zijn er redenen waarom de patiënt deze behandelingen niet meer kan gebruiken? Dan kan hij of zij kiezen voor pillen of injecties (in totaal 4 soorten medicijnen) of niet behandelen. Deze keuzehulp helpt patiënten bij het kiezen tussen deze vijf behandelmogelijkheden.

Eerst brengt de keuzehulp enkele kenmerken van de patiënt in kaart. Op basis van de antwoorden sluit de keuzehulp een aantal behandelingen uit. Denk bijvoorbeeld aan het methotrexaat. Dit medicijn is niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden en voor vrouwen die borstvoeding geven.

Ook kunnen patiënten kenmerken van de medicijnen aanvinken die zij belangrijk vinden. Bijvoorbeeld hoe snel het medicijn werkt, welke bijwerkingen het heeft en welke bijzonderheden er met eten en drinken zijn. Nadat alle vragen zijn doorlopen, ontvangen patiënten een samenvatting van hun antwoorden. Aan de hand daarvan kunnen patiënten eenvoudig bepalen welke behandeling zij het beste bij hun persoonlijke situatie en voorkeuren vinden passen.

De behandelend arts ontvangt de samenvatting van de keuzehulp eveneens. Samen met de patiënt beslist de dermatoloog welke behandeling de patiënt gaat volgen. Van Samen Beslissen weten we dat het leidt tot o.a. meer tevredenheid bij patiënten en een hogere therapietrouw.

Wil jij deze keuzehulp ook uitproberen in jouw praktijk? Vraag dan een geheel vrijblijvende proefversie aan!