Top

Patiëntvoorkeur versus evidence-based medicine

Trudy van der Weijden en Casper Schoenmaker hebben recentelijk een artikel in het NTVG gepubliceerd met de titel: patiëntvoorkeur versus evidence-based medicine.

 

Zij schrijven hierin dat de waarden en voorkeuren van patiënten een van de 3 zogenoemde ‘pijlers’ van ‘evidence-based medicine’ is. Terwijl deze pijler nog nauwelijks is uitgewerkt in de  evidence-based medicine literatuur.

 

Het lijkt er op dat de pioniers  van evidence-based medicine de voorkeuren van de patiënt misschien nog niet echt belangrijk vonden.  In internationale evidence-based medicine sleutelpublicaties tussen 1985 en 2000 vonden ze niet veel meer dan wat welwillende, maar vage uitspraken. Concreet werd het nergens. In Nederland zette een rapport van de Gezondheidsraad de toon voor wat je koudwatervrees voor ‘consumentengeneeskunde’ kunt noemen. Greenhalgh schetste in 2014 – naast een te rooskleurig beeld van het verleden – een visie op de toekomst van evidence-based medicine waarin de welwillende opmerkingen over patiëntvoorkeur alsnog concreet worden gemaakt. De evidence-based medicine beweging heeft zich in het verleden al vaker succesvol aangepast aan maatschappelijke ontwikkelingen, dus er is reden voor optimisme.

 

Lees het hele originele artikel via NTVG

 

PatientPlus probeert met zijn keuzehulpen ook tegemoet te komen aan de patiëntvoorkeur. Dit is vooral goed te zien in stap 4 van de keuzehulp, waarin de waarde-exploratie van de patiënt plaatsvindt. Benieuwd? Bekijk onze keuzehulp op www.keuzehulp.info