Top

Second opinions leiden tot andere diagnoses

Een second opinion vragen kan zeer de moeite waard zijn. Een herziening van de diagnose komt in een kwart van de gevallen voor.

 

Uit onderzoek in Nederland tussen 2007 en 2015 blijkt dat in 27 procent van de gevallen bij consultatie van één van de specialisten uit het netwerk van Best Doctors de diagnose werd herzien. In  41 procent van de gevallen werd een andere behandeling geadviseerd.

Het aantal verkeerde diagnoses lijkt ook toe te nemen. Over de periode van 2007 tot 2013 rapporteerde Best Doctors nog dat in 19 procent van de gevallen een diagnose werd herzien bij een consultatie bij een van de specialisten van Best Doctors. Wijziging van de behandeling gebeurde in de jaren van 2007 tot 2003 in 46 procent van de gevallen in Nederland.

 

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat 10 tot 15 procent van alle diagnoses niet klopt. In een recente studie in de VS rapporteerden 23 procent van de respondenten dat  zijzelf of iemand in hun omgeving te maken had gehad met een medische fout. In de helft van die gevallen ging het om een diagnostische fout. In Groot-Brittannië heeft de National Health Service na onderzoek geconcludeerd dat diagnostische fouten met 35 procent de meest voorkomend reden waren dat mensen klaagden over de gezondheidszorg.

 

Best Doctors is opgericht in 1989 door twee hoogleraren van de Harvard School of Medicine. De specialisten kunnen helpen bij het geven van aanvullende gespecialiseerde informatie over de aanvankelijke diagnose.

 

Er moet in opleidingen en in de praktijk meer aandacht komen voor diagnostische fouten, hoe ze ontstaan en hoe ze voorkomen kunnen worden. In hun opleiding zouden artsen in spe ook meer moeten leren over hun eigen besluitvormingsproces. Een arts stelt een diagnose meestal in de eerste seconden dat hij een patiënt spreekt en ziet en dat gaat vaak op een soort automatische piloot.

 

Misschien kunnen keuzehulpen ook bijdragen aan deze ontwikkeling omdat de waarden van de patiënt beter geexploreert worden door deze tools.

 

Lees het volledige artikel hier.