Top

Prostaatkanker keuzehulp zorgt voor een beter begrip van de ziekte

Een keuzehulp helpt patiënten met prostaatkanker bij het overwegen van de keuzes en het maken van een definitieve behandeling.  Patiënten met prostaatkanker zijn namelijk kwetsbaar bij het nemen van dergelijke beslissingen. Dit komt onder meer omdat er geen eenduidige behandeling is en omdat de voorkeuren van de patiënt bepalend zijn voor het maken van een keuze.

 

In de Verenigde Staten is een kwalitatief onderzoek gedaan naar de effecten van een keuzehulp bij patiënten met prostaatkanker. Hiervoor werden verschillende patiënten met prostaatkanker geïnterviewd over hun ervaringen met de keuzehulp. Uit dit onderzoek kwamen een aantal interessante bevindingen naar boven. Ten eerste draagt een keuzehulp bij aan een beter begrip van de behandelopties die mogelijk zijn. Daarbij werden patiënten die gebruik maakte van de keuzehulp zich meer bewust van de persoonlijk waarden en voorkeuren. Als tweede bleek dat kwaliteit van leven als belangrijker ervaren werd dan het leven zo lang mogelijk te rekken. Als laatste bleek dat een keuzehulp het maken van een keuze makkelijker maakt en bijdraagt aan een interactieve relatie tussen patiënt en zorgverlener.

 

Een keuzehulp kan voor de patiënt dus een handige tool zijn om beter geïnformeerd te raken en deze kennis mee te nemen in het de besluitvorming met de zorgverlener. Hierdoor kan de patiënt gerichter met de zorgverlener praten over de voorkeuren, zorgen en verwachtingen van de verschillende behandelingen, om zo samen tot een beslissing te komen die past bij de situatie van de patiënt.

 

PatientPlus ontwikkelt op dit moment ook twee keuzehulpen voor prostaatkanker (prostaatkanker en prostaatscreening). Blijf op de hoogte van deze ontwikkeling via onze website keuzehulp.info of neem contact op via contact@patientplus.info