Top

Terugblik – Symposium Samen Beslissen: Zo doe je dat!

Van persoonlijk verhaal tot visionair vergezicht: met veel vaart en enthousiasme kwamen ze allemaal voorbij tijdens het symposium ‘Samen Beslissen: zó doe je dat’. De bijeenkomst, die door een kleine 120 mensen werd bezocht, werd afgesloten met de presentatie van het boek ‘Samen Beslissen: waarom moeilijk doen als het samen kan?’ 

 

De voordracht van prof. dr. Jan Kremer, gynaecoloog en hoogleraar patiëntgerichte innovatie aan het Radboudumc, ging over kwaliteit. Hij signaleerde er drie trends in. Een daarvan is dat kwaliteit gaat differentiëren. De zorg in ziekenhuizen bestaat nu uit advies, behandeling en begeleiding. Voor ieder van deze onderdelen zijn andere vaardigheden nodig. Kremer zei te verwachten dat in het ziekenhuis van de toekomst vrijwel uitsluitend zal worden behandeld. Het adviseren, waarin Samen Beslissen een grote rol speelt, zal buiten het ziekenhuis plaatsvinden, bijvoorbeeld met behulp van een videoconsult. Ook het begeleiden zal niet tussen de ziekenhuismuren plaatsvinden, maar in allerlei samenwerkingsverbanden daarbuiten.

 

Drs. Michiel Hageman, arts en mede-oprichter van PatientPlus (mede-organisator van het symposium), liet aan de hand van onderzoeksresultaten zien van hoeveel – of beter gezegd: hoe weinig – medisch handelen wetenschappelijk is bewezen dat het nut heeft. Uit onderzoek blijkt ook dat artsen bij onvoldoende bewijs eerder geneigd zijn een beslissing te nemen vanuit hun eigen perspectief dan vanuit de patiënt. Keuzehulpen kunnen patiënten hierin ondersteunen. Hij legde vervolgens uit hoe die van PatientPlus tot stand komen en wat ze inhouden.

 

Jannie Oskam, langdurig werkzaam in de zorg, sprak vanuit haar persoonlijke ervaring met borstkanker. Ze schreef er een boek over en las daar een aantal stukjes uit voor. Op de vraag hoe patiënten een keuze maken, was haar antwoord: met het hart. Toch hebben ze ook behoefte aan informatie, zei ze. Neutrale informatie zonder sturing, en informatie die gaat over de effecten van een behandeling op het dagelijks leven van de patiënt. Thuis moet je met die informatie verder kunnen. ‘Daar maken jullie fantastisch mooie producten voor’, zei ze tegen Hageman en de andere PatientPlus-oprichter Teun Teunis, die als dagvoorzitter optrad.

 

Om Samen Beslissen te bevorderen en daarmee de kwaliteit te verhogen werkt de afdeling van drs. Jan de Kruif, gynaecoloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, sinds een half jaar met een PatientPlus-keuzehulp voor hevig menstrueel bloedverlies en met de ‘3 goede vragen’. Kruijf legde de werkwijze uit en vertelde over de ervaringen tot dan toe.

 

Prof. dr. Karin Kaasjager, internist en opleider in het UMC Utrecht, liet zien hoe haar ziekenhuis – in navolging van de Amerikaanse campagne Choosing Wisely – tien Verstandige Keuzes ontwikkelde en wat daarbij kwam kijken. Hoewel de uitkomsten soms verraderlijk simpel oogden, waren ze nuttig en was het proces toch ‘a hell of a job’ geweest. ‘We kunnen al wel heel tools hebben, maar waar zijn wij dokters? Wij moeten echt aan de bak!’, was haar oproep aan zichzelf en de beroepsgroep.

 

Drs. Joep de Groot, Raad van Bestuurslid van CbusineZ, sloot de sprekersrij af met een blik op de zorg over tien jaar. Hij schetste mogelijke gevolgen van trends die nu al zichtbaar zijn, zoals een stijgende zorgvraag, een arbeidsmarkttekort, de groei van biotechnische mogelijkheden en de (aanstaande) doorbraak van artificial intelligence. Samen Beslissen is het fundament van die zorg, stelde De Groot. Hij pleitte voor een andere manier van financieren. ‘Nu betalen we zorgverleners voor als ze iets dóén, niet als ze uitleggen waarom ze níéts doen. Dat is dom.’

 

Aan het eind van het symposium kreeg Jannie Oskam het eerste exemplaar overhandigd van het boek ‘Samen Beslissen: waarom moeilijk doen als het samen kan?’ Samen met journalist Els Wiegant, gespecialiseerd in de zorg, produceerden de oprichters van PatientPlus deze uitgave speciaal ter gelegenheid van het symposium.

 

PRESENTATIES:

Via deze link kunt u de onderstaande presentaties bekijken.

  • Prof. dr. Jan Kremer – Kwaliteit als medicijn
  • Drs. Michiel Hageman – Iedere patiënt de juiste zorg
  • Jannie Oskam – Hoe kiest de patiënt?
  • Drs. Jan de Kruif – Mijn ervaring in de praktijk
  • Prof. dr. Karin Kaasjager – Choosing wisely: de laatste ontwikkelingen
  • Drs. Joep de Groot – De toekomst van Samen Beslissen

 

TIJDELIJKE ACTIE
500 x het boek: ‘Samen Beslissen: Waarom moeilijk doen als het SAMEN kan?’

Wij vinden het belangrijk dat Samen beslissen de nieuwe norm wordt. Daarom biedt PatientPlus zorgverleners in Nederland t/m 31 december de mogelijkheid om kosteloos het boek Samen Beslissen: Waarom moeilijk doen als het SAMEN te bestellen*. Mocht u geïnteresseerde collega’s, vrienden of familieleden hebben die als zorgverlener werken deel het bericht.

 

We delen 500 boeken uit*! Bestel hier uw boek.
*Wacht niet te lang, want deze actie is geldig t/m 31 december 2017 en zo lang de voorraad strekt. 

 

Foto’s van het symposium kunt u bekijken op de website van het symposium: Symposium Samen Beslissen: Zo doe je dat!

We kijken terug op een succesvolle dag. Bedankt voor alle waardevolle verhalen, vragen en opmerkingen! We kijken uit naar een toekomst waarin we samen beslissen wat de beste zorg is.