Top

handvatten en tips om bekendheid te geven aan jouw keuzehulp

TOOLBOX COMMUNICATIE

Samen Beslissen: het klinkt zo eenvoudig, maar de praktijk is vaak weerbarstig. Een keuzehulp maakt Samen Beslissen eenvoudiger én leuker.
In jullie ziekenhuis of zorginstelling zijn jullie de afgelopen tijd druk bezig geweest om één of meer keuzehulpen te implementeren.
Nu is het tijd om iedereen te laten weten dat de keuzehulp beschikbaar is en wat de grote voordelen van Samen Beslissen met keuzehulpen zijn.

patient+ toolbox communicatie

SPREAD THE NEWS…

Deze toolbox geeft je handvatten voor communicatie richting patiënten, zorgverleners en verwijzers. Gebruik eruit wat past bij jouw organisatie. Je kunt alle voorbeelden downloaden, zodat je de teksten naar eigen inzicht kunt aanpassen en gebruiken.

Heb je vragen over het gebruiken van de toolbox? Mis je een format? Of heb je tips om de toolbox nog beter te maken? Dat horen we graag. Mail naar contact@patientplus.info.

Tot slot wensen we je veel plezier met en gebruiksgemak van de nieuwe keuzehulp!

Download toolbox communicatie

Formats nieuwsberichten

Bericht lang, algemeen

Maak bij jullie achterban bekend dat jouw organisatie vanaf heden Samen Beslissen met een keuzehulp aanbiedt. Dat kun je doen door een nieuwsbericht te plaatsen op de website van je organisatie of in een (digitale) nieuwsbrief.

Ook kun je een persbericht sturen aan de lokale pers of andere relevante media. Jouw afdeling Communicatie heeft mogelijk een perslijst waarvan je gebruik kunt maken.

Bericht kort, algemeen

Maakt jouw organisatie gebruik van social media-kanalen, zoals Facebook, Twitter of LinkedIn?  Plaats hier dan een leuke foto, bijvoorbeeld van een taartmoment bij de lancering van de keuzehulp, ondersteund door een kort nieuwsbericht.

Plaats een nieuwsbericht op het wachtkamerscherm van de betreffende afdeling, zodat de patiënten in de wachtkamer weten dat zij vanaf heden een keuzehulp kunnen gebruiken.

Bericht, verwijzers

Voor de huisartsen van patiënten die een keuzehulp uitgereikt krijgen, is het ook belangrijk om te weten dat jouw organisatie deze dienst aanbiedt. Stuur de huisartsen in jouw regio een  e-mail of brief om hen over de keuzehulp te informeren.

Mogelijk heeft jouw organisatie ook een krantje of nieuwsbrief speciaal voor verwijzers. Neem contact op met de afdeling Communicatie om te vragen of zij een nieuwsbericht willen plaatsen in het medium.

Bericht, intern

Zorg ervoor dat de medewerkers van de betreffende afdeling of vakgroep op de hoogte zijn, bijvoorbeeld door middel van een e-mail of een mededeling tijdens een vergadering.

Ongetwijfeld wil je de lancering van de keuzehulp ook delen met de rest van jouw organisatie. Het intranet, de nieuwsbrief of het personeelsblad zijn daar de uitgelezen kanalen voor.

Folder
Patiënten

Informeer en instrueer de patiënten die een keuzehulp uitgereikt krijgen. Doorgaans weten zij niet wat een keuzehulp is, wat de voordelen ervan zijn en hoe het werkt. Deze informatie is opgenomen in de generieke patiëntenfolder over Samen Beslissen met een keuzehulp.

Telefoonkaart
Baliemedewerkers

Hoe overtuig je de patiënt ervan dat het belangrijk is om samen een keuze te maken? Hoe introduceer je een keuzehulp? En hoe nodig je de patiënt uit een keuzehulp in te vullen? De telefoonkaart helpt je op weg.

Training
Gesprekstechnieken

Heb je na het lezen van de telefoonkaart behoefte aan meer achtergrondinformatie of handvatten? Volg dan onze training ‘Gesprekstechnieken’.