Top

E-health bij de vele ouderen die digibeet zijn

Hoe moeten we omgaan met de ouderen die digibeet zijn? En dat zijn er veel…

 

De helft van de Nederlandse 75-plussers heeft geen aansluiting op internet. Dat zijn al snel een half miljoen mensen. Daar komen honderdduizenden ouderen bij die niet weten hoe ze internet moeten gebruiken.

 

Tachtig procent van alle Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar heeft een smartphone; bij 75-plussers is dat maar 13 procent.

 

Voor de digibeet is het lastig om alle ontwikkelingen bij te houden. Niet alleen bij de overheid kunnen veel dingen alleen nog maar digitaal geregeld worden, ook de medische wereld veranderd. Patiëntenversies van richtlijnen en keuzehulpen worden in een rap tempo ontwikkeld. Daarnaast is een op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. De combinatie van digibeet en laaggeletterd komt vaker voor dan we denken.

 

We zien in de praktijk steeds meer dat ouderen ook willen participeren in hun zorgproces en meer durven te vragen aan hun dokter. PatientPlus probeert hier op in te spelen door de keuzehulpen laaggeletterd te maken door Stichting Makkelijk Lezen en de site beschikt over een voorleesfunctie. Dit laatste is ook fijn wanneer de gebruiker slechtziend is. De arts kan de keuzehulp overigens ook uitprinten, zodat internet overbodig is.

 

Maar een hulpvaardige buurman of -vrouw of een familielid die kan meelezen blijft het meest ideaal.

 

Heeft u ideeën om de digitale keuzehulpen nog toegankelijker te maken voor ouderen? Neem contact met ons op: contact@patientplus.info

 

Lees het volledige artikel hier