Top

Bernhoven start met de keuzehulp

In 2015 zijn wij in Bernhoven begonnen met de implementatie van de keuzehulpen liesbreuk en galsteenlijden. Na uitleg over het doel en het gebruik van keuzehulpen zijn alle betrokken medewerkers gestart. De doelstelling: gezamenlijke besluitvorming door middel van keuzehulpen de standaard zorg maken.

 

Voor, tijdens en na de kick-off is PatientPlus actief betrokken bij de implementatie. Ter ondersteuning zijn diverse communicatiematerialen ontwikkeld om alle medewerkers te ondersteunen in het gebruik van de keuzehulp. Via speciale zakkaartjes worden de belangrijkste gesprekstechnieken gedeeld en de aangepaste zorgroute voor de patiënten op de polikliniek in kaart gebracht. Naast op maat gemaakte communicatiematerialen begeleiden wij het implementatieproces intensief door diverse inspiratie- en instructieworkshops en directe begeleiding op de werkvloer.

 

Uit de resultaten blijkt dat de artsen merken dat de patiënten beter voorbereid naar het consult komen. Dit maakt het gesprek toegankelijker om uiteindelijk samen tot een gezamenlijke besluit te komen. Ook de patiënten zijn enthousiast doordat ze door middel van keuzehulp actief mee kunnen beslissen over de behandeling. De algemene reactie van de patiënten: ‘Zeer positief. De keuzehulpen zijn overzichtelijk, duidelijk en goed te begrijpen’. De betrokken artsen delen deze positieve houding: ‘De keuzehulp is absoluut een toegevoegde waarde voor onze zorg’.

 

Op deze manier maken we in ziekenhuis Bernhoven stap voor stap gezamenlijke besluitvorming onderdeel van de dagelijkse praktijk.

 

Meer informatie over het implementeren van keuzehulpen? Neem contact met ons op.