Top
transparantiemonitor nivel

Keuzehulpen dragen bij aan transparantie en passende zorg

PatientPlus heeft meegewerkt aan het Nivel rapport: ‘De Transparantiemonitor 2019/2020: keuzehulpen. Hoe dragen keuzehulpen bij aan transparantie en de best passende zorg?’ In het rapport is onder andere beschreven wat de effecten zijn van de inzet van keuzehulpen. Deze effecten zijn vergeleken met de effecten van andere manieren van Samen Beslissen.


positieve effecten van keuzehulpen

Keuzehulpen dragen bij aan transparantie en passende zorg, zo kun je in het rapport lezen. De inzet van keuzehulpen, in vergelijking tot andere manieren van Samen Beslissen:
+ leidt tot behandelkeuzes die beter overeenkomen met de waarden en voorkeuren van de patiënt;
+ kan leiden tot een afname van ingrijpende invasieve behandelingen en een toename van conservatieve behandelingen, zoals het gebruik van medicatie;
+ een positief effect kan hebben op de communicatie tussen patiënt en zorgverleners. Zorgverleners vertonen met de inzet van keuzehulpen namelijk meer gedrag dat patiënten stimuleert om deel te nemen aan het besluitvormingsproces;
+ leidt tot een afname van ‘zorgverlener-controlled beslissingen’ en een toename van ‘patiënt-controlled beslissingen’.


Meer informatie

Wil je het volledige rapport lezen, inclusief de uitdagingen en knelpunten rondom de toepassing van keuzehulpen? Download hier de Transparantiemonitor 2019/2020. Of neem contact op met ons team om te ontdekken hoe jij in jouw praktijk kunt profiteren van deze positieve effecten van keuzehulpen.