Top
minister bruins medische zorg

Mininister Bruins stimuleert Samen Beslissen in oncologie

Kankerpatiënten moeten beter kunnen meepraten bij een beslissing in hun behandeltraject. Dat stelt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in een Kamerbrief, waarmee hij reageert op de Kamervragen die Kamerlid Raemakers aan hem heeft gesteld.
 
Daarnaast schrijft de minister dat hij het zorgelijk vindt dat bij ongeveer een derde van de patiënten niet gesproken is over de gevolgen van de oncologiebehandeling in brede zin. Hij doelt daarmee op informatie over welzijn en kwaliteit van leven; de psychosociale effecten van kanker. Dat kankerpatiënten niet goed worden geïnformeerd over de langetermijngevolgen van een behandeling, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK).
 
In de Kamerbrief stelt minister Bruins dat hij ernaar streeft om voor 2022 de helft van de ziektelast dergelijke uitkomstinformatie beschikbaar te hebben. Daarnaast stimuleert hij zorgaanbieders en zorgverleners om Samen Beslissen meer toe te passen.
 
Zorgorganisaties kunnen Samen Beslissen implementeren door keuzehulpen in te zetten. PatientPlus heeft diverse keuzehulpen op het gebied van oncologie ontwikkeld. Net als in de andere keuzehulpen van PatientPlus, is er in de oncologische keuzehulpen veel aandacht voor psychosociale effecten van een behandeling. Ben je benieuwd welke oncologische keuzehulpen we hebben? Kijk dan op keuzehulp.info of neem contact met ons op. Ook gaan wij graag met je in gesprek als je ideeën hebt voor een nieuwe keuzehulp – al dan niet op het gebied van oncologie.