Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday09:00AM-17:00PM
Saturday - SundayCLOSED

Latest News

Top
zorginstituut nederland

Eerste selectie onderwerpen voor keuzehulpen in eerste lijn

PATIENT+ en een consortium van zorgorganisaties ontving in deze zomer opnieuw subsidie van Zorginstituut Nederland. Met de subsidie gaan we gezamenlijk Samen Beslissen met keuzehulpen beschikbaar maken voor de eerste lijn, zodat ook in de huisartspraktijken de zorg beter kan aansluiten bij de wensen van de patiënt. In 2020 starten in drie regio’s huisartsenpraktijken met het aanbieden van de vernieuwde keuzehulpen.


Geschikte onderwerpen

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen om een aantal keuzehulpen beschikbaar te maken in de eerste lijn. PATIENT+ heeft samen met de NHG en de Patiëntenfederatie onderzocht welke onderwerpen geschikt zijn voor een keuzehulp in de eerste lijn. Deze drie partijen hebben een selectie van onderwerpen voorgelegd aan de zorgorganisaties in de drie regio’s, te weten Reinier de Graaf ziekenhuis en Zorgorganisatie Eerste Lijn (Delft), Rivas Zorggroep en Huisarts en Zorg (Gorinchem) en Bernhoven en Synchroon zorggroep (Uden).


Voorlopige selectie onderwerpen

De partijen in de regio’s hebben een selectie gemaakt van zes potentiële onderwerpen: 1) keelamandelen bij volwassenen en/of kinderen; 2) buisjes; 3) hevig menstrueel bloedverlies; 4) prolaps (verzakking bekkenorganen); 5) PSA screening (test op prostaatkanker); en 6) atrium fibrilleren (onregelmatig kloppen van het hart).


Samenwerking wetenschappelijke en patiëntenverenigingen

PATIENT+ benadert momenteel de betreffende wetenschappelijke en patiëntenverenigingen omtrent deze zes onderwerpen. Samen gaan zij verkennen wat de mogelijkheden zijn om keuzehulpen voor deze zes onderwerpen geschikt te maken voor gebruik in de huisartsenpraktijken. Dat kunnen aanpassingen of samenvoegingen zijn van bestaande keuzehulpen van PATIENT+ en het NHG of geheel nieuwe keuzehulpen. Of mogelijk wordt geconcludeerd dat andere onderwerpen zich nóg beter lenen voor een keuzehulp in de eerste lijn.


Meer weten?

Wil je meer weten over het project ‘Transmurale toepassing keuzehulpen’, lees dan dit artikel dat onlangs op Qruxx verscheen. Of neem contact op met projectleider Marieke Jonker.