Top
samen beslissen

Landelijke campagne Samen Beslissen

Samen Beslissen vanzelfsprekender maken voor arts én patiënt: dat is het doel van de anderhalf jaar durende campagne die begin september (2021) is gelanceerd. Uitgangspunt is dat goede zorg met een goed gesprek begint. En een goede beslissing maak je samen. Dat kan nóg beter, vindt ook PatientPlus.  Daarom dragen wij de campagne een warm hart toe.


Een goed gesprek

In een goed gesprek wisselen patiënt en zorgverlener met elkaar van gedachten. Ze besluiten samen welke behandeling de voorkeur heeft boven een andere. Ook oplettend afwachten hoort bij de opties. Vragen stellen, goed luisteren en op een begrijpelijke manier informatie delen: het draagt bij aan een goed gesprek. De campagne adviseert zorgverleners en patiënten hoe ze dat op een effectieve manier kunnen doen.


Begin met een keuzehulp

Samen Beslissen vereist ook vaardigheden van de patiënt die complexer zijn dan informatie begrijpen en goede vragen stellen. Zo moet de patiënt de vaak ingewikkelde en uitgebreide medische informatie in de juiste context plaatsen. En deze informatie vervolgens vertalen naar de eigen drijfveren. Een keuzehulp ondersteunt hierbij. Daarom begin je een goed (besluitvormend) gesprek met een keuzehulp.


Start ook met de keuzehulp-bibliotheek

PatientPlus is de grootste aanbieder van keuzehulpen in Nederland. Samen met ziekenhuizen en wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen ontwikkelen én implementeren we keuzehulpen in de tweede- en eerstelijns zorg. Met onze meer dan 80 keuzehulpen en koppelingen maken we het goede besluitvormende gesprek op grote schaal in de 1ste en 2e lijn toegankelijk. Wil je meer weten over onze keuzehulp-bibliotheek? We geven met plezier een demonstratie of een inspiratiesessie.