Top
q

Medisch specialisten nemen consult liever niet op

Specialisten zijn niet enthousiast over het plan van minister Schippers om gesprekken met patiënten op te nemen. Dat blijkt uit een enquête van Federatie van Medisch Specialisten (FMS) in samenwerking met het KRO-NCRV Radio 1-programma De Ochtend.

 

Uit de enquête blijkt dat ruim 62 procent van de artsen die wel eens een verzoek van een patiënt hebben gekregen om een gesprek op te nemen, daar tegen is. Ook zegt de meerderheid van de artsen (75%) te vrezen dat het opgenomen gesprek op straat komt te liggen, bijvoorbeeld doordat het gesprek op social media of op een andere manier op internet belandt. Het opnemen van een gesprek doet iets met de arts-patiënt relatie.

 

Minister Schippers zegt dat het opnemen van gesprekken vooral bedoeld is om de patiënt te helpen met het onthouden van het gesprek. Het is wettelijk toegestaan. De FMS is bang dat misbruik moeilijk tegen te gaan is. De  Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt de zorgen van de specialisten overdreven, zij denken dat de kans op misbruik niet groot is.

 

De helft van de artsen krijgt wel eens het verzoek om opgenomen te worden. Artsen bieden het uit zichzelf nauwelijks aan. Een grote meerderheid van de specialisten heeft behoefte aan duidelijke richtlijnen met betrekking tot het opnemen van gesprekken.

 

Lees het volledige artikel hier