Top

PatientPlus wint doelmatigheidsprijs 2017

Doelmatige zorg met behulp van de keuzehulp!

 

PatientPlus heeft met de digitale keuzehulpen de doelmatigheidsprijs 2017 gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Symposium ‘Doelmatigheid’ van de zorg. De keuzehulpen van PatientPlus werden geprezen om de praktische toepasbaarheid in de praktijk door orthopedische en chirurgische afdelingen van onder andere het AMC, MCSlotervaart, Bernhoven en het OLVG.

 

‘Collega artsen ervaren het effect’

‘We zijn erg trots op deze prijs’ zegt Michiel Hageman die de prijs in ontvangst neemt. ‘Het voelt als een erkenning dat we onze missie om de zorg te verbeteren, waar maken’. De resultaten toonden aan dat de keuzehulpen het proces van samen beslissen, waarin de zorgverlener en de patiënt samen beslissingen nemen, ondersteunen. Door patiënten meer te betrekken in het besluitvormingsproces, neemt de angst en keuzestress bij patiënten af, en zijn ze meer tevreden. Hageman: ‘als arts in opleiding ervaar ik dagelijks het belang van samen beslissen. Het is mooi dat nu ook onze collega’s en patiënten de effecten van de keuzehulpen en samen beslissen ervaren’. Een bijkomend effect is dat de zorgconsumptie en dus de zorgkosten kunnen afnemen met het toepassen van keuzehulpen. Patiënten kiezen immers minder vaak voor een operatieve behandeling.

 

Crossing Wisely

PatientPlus kreeg de meeste stemmen in de categorie ‘choosing wisely’. De Jury die Michiel, als vertegenwoordiger van patiënt+ had genomineerd noemde het opvallend dat patiënten minder vaak voor de invasieve behandelingen kiezen. Hieruit blijkt volgens de jury dat de patiënten door gebruik te maken van een keuzehulp, goed begrijpen wat de behandelingen inhouden en waar ze voor kiezen.

 

De keuzehulpen van PatientPlus in steeds meer ziekenhuizen

PatientPlus is dit jaar gestart met de introductie van de keuzehulpen in 10 verschillende afdelingen in ziekenhuizen verspreid over Nederland. Als patiënt kan je bijvoorbeeld een keuzehulp gebruiken bij de gynaecologische afdeling van het OLVG, CWZ en Zuyderland, bij cardiologie in het HAGA ziekenhuis of bij de oncologie in Zuyderland. Daarnaast zal ziekenhuis Bernhoven in Uden het komende jaar ziekenhuisbreed keuzehulpen gaan inzetten.

 

Wil je ook graag een keuzehulp ontwikkelen of toepassen in de praktijk? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!