Top
keuzehulp CLL leukemie

NIEUW: keuzehulp chronische lymfatische leukemie

Na maanden van inlezen, ontwerpen, spiegelen en sparren, is vandaag onze nieuwste keuzehulp online gegaan: de keuzehulp chronische lymfatische leukemie (CCL). De keuzehulp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen in hematologie gespecialiseerde zorgverleners, de wetenschappelijke stichting HOVON, patiëntenvereniging Hematon en onze ervaren keuzehulpontwikkelaars.


Behandelmogelijkheden

Ongeveer de helft van de mensen met CLL heeft geen klachten. Zij hoeven niet direct behandeld te worden en kunnen afwachten. Als de patiënt wel klachten heeft, dan is een behandeling mogelijk. Die is erop gericht om de vermoeidheid en ontstekingen te verminderen en – mogelijk – het leven te verlengen. Er zijn verschillende behandelopties. Eén van de mogelijkheden is een behandeling met het medicijn fludarabine. De keuzehulp is ontworpen voor patiënten waarvan hun arts denkt dat een behandeling met fludarabine NIET mogelijk is.


Overzichtelijk schema

Voor CLL zijn drie soorten behandelingen: chemo-therapie, immuno-therapie en doelgerichte therapie. Vaak krijgt de patiënt een combinatie van deze behandelingen. Bij een keuze voor een behandeling zijn de conditie en mogelijk andere ziekten van de patiënt van belang. De keuzehulp zet de voor- en nadelen van de mogelijke (combinatie van) behandelingen overzichtelijk op een rij.


Waardegedreven zorg

Ook bevraagt de keuzehulp wat de patiënt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: “Ik wil de behandeling waarmee de ziekte zo lang mogelijk onder controle blijft. Ook al is dit een zware behandeling met misschien veel bijwerkingen” of “Ik heb liever een behandeling die minder zwaar is, met minder bijwerkingen. Ook al is dit niet de behandeling waarmee de ziekte het langst onder controle blijft.” Om de meest geschikte behandeling te kunnen kiezen, zijn dergelijke inzichten – in wat de patiënt écht belangrijk vindt – van zwaarwegend belang.


Gesprek op maat

Na het doorlopen van de keuzehulp, ontvangt de patiënt een samenvatting van de resultaten. Als de gehele keuzehulp is doorlopen, ontvangt de patiënt een samenvatting van wat hij of zij heeft ingevuld. De specialist krijgt deze samenvatting ook. Tijdens een consult bespreken arts en patiënt deze samenvatting. Zij kunnen hierdoor diepgaand en op maat toegesneden met elkaar in gesprek. De specialist legt uit wat medisch gezien een geschikte behandeling is. Patiënten vertellen welke behandeling zij het beste bij hun persoonlijke situatie en voorkeuren vinden passen.


Samen Beslissen in jouw praktijk

Samen beslissen arts en patiënt wat de beste behandeling is. Deze manier van kiezen voor een behandeling zet de patiënt centraal. Over Samen Beslissen weten we dat het leidt tot meer tevreden patiënten en een betere therapietrouw. Wil jij dat ook voor jouw patiënten? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze keuzehulpen.