Top

Ook belgen begrijpen niet wat dokter zegt

Vier op de tien Belgen begrijpen niet wat hun dokter zegt, dat vermeldt De Morgen in een artikel.

In een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen geven vier op de tien Belgen toe dat ze niet altijd alles begrijpen van hun ziekte en de behandeling die ze krijgen. Volgens 17% van de 1.033 Belgen die deelnamen, gebruikt hun dokter veel te veel moeilijke woorden.

 

Dit kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. “Want doordat ze hun huisarts niet goed begrijpen, volgen ze de raadgevingen niet altijd correct op of ze nemen hun medicijnen niet op de juiste manier”, zegt Ann Ceuppens, directeur van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Uit de studie blijkt dat deze mensen maar liefst twee keer zo vaak zouden ‘vergeten’ om hun medicijnen (regelmatig) in te nemen en ze zouden ook minder goed de levensstijladviezen opvolgen die ze van hun arts krijgen.

 

Huisartsen en zorgverstrekkers in het algemeen moeten dus meer moeite doen om begrijpelijker te praten. Medisch jargon is uit den boze en ze moeten goed kijken welke patiënt voor hen zit en zich aan hem of haar aanpassen. Maar dat is niet in een paar uur te leren, merkt Ceuppens op. De verantwoordelijkheid ligt dus niet uitsluitend bij de huisartsen, ook het onderwijs, de overheid en de ziekenfondsen kunnen hun steentje bijdragen. “Iedereen weet al lang dat het een probleem is, nu is het tijd voor actie, op alle niveaus”, zegt Ceuppens.

 

PatientPlus probeert met de keuzehulpen de medische zorg begrijpelijker te maken voor iedereen.

Lees het originele artikel hier.