Top

Overbehandeling door druk op artsen

Artsen bezwijken onder de druk om patiënten het gevoel te geven dat het maximale is gedaan en omdat ze bang zijn voor juridische of financiële claims.  De patiënt wil steeds vaker doorverwezen worden door de huisarts. De vraag is dan, doet de huisarts of medisch specialist iets wat hij uit medische overwegingen niet zou willen of hoeven doen.

Aan de andere kant zit de zorgverzekeraar die juist wil dat de dokter niet te veel doet. Enerzijds moeten artsen uiteraard alles doen wat in het belang van de patiënt is. Die steeds meer van de zorgverlener eist en vraagt. Anderzijds wordt de druk om doelmatig en efficiënt te werken vanuit bijvoorbeeld zorgverzekeraars of de Inspectie steeds groter. Bovendien gaan zorgverleners meer tijd besteden aan (het voorkomen van) juridische kwesties. Dat is niet wenselijk en zeker niet doelmatig.

Wij denken dat onze keuzehulpen overbehandeling tegengaan, omdat de patiënt en familie veel beter op de hoogte zijn en hierdoor kiezen ze voor de behandeling de het beste bij hen past.

Lees hier het originele artikel