Top

Patiënten maken betere keuzes met coaching

Keuzes maken kan lastig zijn

Patiënten die net gediagnostiseerd zijn met een medische aandoening zijn vaak overdonderd. Ze weten niet wat ze aan de dokter moeten vragen, hoe ze de gegeven informatie moeten evalueren en hoe ze tot een goede keuzes moeten komen over de aanstaande behandelingen. ‘The Patiënt Support Corps’ van de universiteit van Californië probeert patiënten handvatten te geven om meer geïnformeerde beslissingen te maken. Zij begonnen hiermee bij de zorg rondom borstkanker, maar verspreiden hun werkwijze nu ook naar andere takken van de gezondheidszorg.

 

De organisatie traint geneeskunde bachelorstudenten om op te treden als gezondheidscoaches (maar ze kunnen ook patiëntadvocaat of kompas genoemd worden). Zij gaan met patiënten naar hun afspraken en maken hierbij notities en zorgen ervoor dat de patiënt alle vragen aan de dokter stelt die ze zouden willen stellen.

 

Patienten coaches

Het idee van patiëntcoaches is een relatief nieuw fenomeen in de medische wereld. Harold Freeman begon met dit concept in 1990 in Harlem (VS). Traag maar gestaag breidt het programma zich uit over de Verenigde staten. In 2010 werd het programma in het Mount Sinai ziekenhuis gelanceerd bij de interne geneeskunde. Het helpt daar de behandelingen te verduidelijken en vragen te verhelderen voor de patiënt zelf en diens familie. Ook in andere ziekenhuizen slaat het programma aan, bijvoorbeeld bij erg beladen ziektes zoals kanker. De studenten helpen patiënten ook met logistieke kwesties zoals verzekeringen en culturele barrières.

 

Lees het hele artikel hier.

 

Wat vinden jullie? Is dit iets wat in Nederland ook goed zou werken? Wordt keuzes maken makkelijker als er iemand die al gedeeltelijk medisch is opgeleid voor je opkomt?