Top
Content manager vacature PatientPlus

OLVG start een pilot met PatientPlus keuzehulpen bij de gynaecologie

Patiënten van Gynaecologie OLVG, locatie Oost krijgen vanaf 27 maart nog beter inzicht in hun behandelopties dankzij een digitale keuzehulp. Via vijf eenvoudige stappen in de gepersonaliseerde webapplicatie krijgt de patiënt direct inzicht in wat haar behandelopties zijn en de mogelijke voor- en nadelen per behandeling. 

 

Aan de hand van enkele vragen kunnen zij vervolgens – in overleg met de gynaecoloog – een weloverwogen keuze maken. Vooralsnog test OLVG de keuzehulpen voor drie aandoeningen/behandelingen: vleesbomen, hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en het verwijderen van de baarmoeder. Over drie maanden wordt geëvalueerd of de keuzehulpen ertoe leiden dat de patiënten meer tevreden zijn over hun behandeling bij OLVG.

 

Positieve reacties

Keuzehulpen worden in Nederland steeds vaker ingezet als hulpmiddel bij het nemen van een beslissing over een medische behandeling. Gynaecoloog Erica Bakkum hoort veel positieve reacties na het gebruik van keuzehulpen: ‘Patiënten voelen zich met een keuzehulp goed geïnformeerd en kunnen daardoor ook een actieve rol tijdens het consult hebben. Bovendien neemt de stress over het nemen van juiste beslissing af en zijn de patiënt beter voorbereid op de behandeling en mogelijke bijwerkingen.’ Ook artsen zijn enthousiast. Erica: ‘Wij merken dat patiënten beter voorbereid naar het consult komen en dat het daardoor makkelijker is om tot een gezamenlijk besluit te komen.’

 

Meerdere keuzehulpen

De keuzehulpen zijn ontwikkeld door Â PatientPlus dat al eerder keuzehulpen voor andere aandoeningen succesvol implementeerde. OLVG werkte mee aan de totstandkoming van de keuzehulpen voor deze gynaecologische aandoeningen en verwacht – bij succes – meerdere keuzehulpen met PatientPlus te kunnen introduceren.

 

Keuzehulp ontwikkelen of toepassen?

Wil je zelf een keuzehulp ontwikkelen of een keuzehulp toepassen in jouw praktijk? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!