Top
Computer met nieuwe keuzehulpen

Project ‘verrijken met uitkomstinformatie’ volop op stoom

En weer twee ziekenhuizen vieren vandaag een feestelijke kick-off! In het Haga Ziekenhuis gingen de gepersonaliseerde keuzehulpen knie artrose en heup artrose van start. En de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) reikt sinds vandaag de gepersonaliseerde keuzehulpen liesbreuk en galsteenlijden uit. We zijn enorm trots op het succes dat we met zijn allen boeken binnen dit project, dat Zorginstituut Nederland subsidieert. Aan alle betrokkenen: gefeliciteerd met de livegang!


Kick-off

Een kick-off is altijd een mijlpaal in de ontwikkeling en implementatie van een keuzehulp. In de tijd eraan voorafgaand werken poli-assistenten, specialisten, verpleegkundigen en andere betrokkenen op de afdeling met veel inzet en betrokkenheid aan het inbedden van de keuzehulp in het zorgpad. Daarom staan we altijd bewust even stil bij de start van de keuzehulp en viert de betreffende afdeling het succes vaak met een traktatie of iets anders feestelijks.


Beste behandelkeuze

In de vernieuwde keuzehulpen krijgen patiënten vragen voorgelegd om hun persoonlijke situatie te verduidelijken. Aan de hand daarvan krijgen bijvoorbeeld sporters informatie over hoeveel tijd na een operatie zij weer kunnen sporten. Deze informatie is toegevoegd aan de al bestaande keuzehulpen voor Heup- en Knieslijtage, Liesbreuk en Galsteenlijden. Een keuzehulp helpt patiënten bij het maken van een behandelkeuze. Er is immers niet één beste behandeling; die verschilt per patiënt. Voor sommige mensen is een operatie een goede optie; voor andere mensen is afwachten de beste keuze. Dit hangt onder meer af van de ernst van de aandoening, de persoonlijke situatie van de patiënt en – minstens zo belangrijk – zijn eigen voorkeuren en overtuigingen. Een digitale keuzehulp geeft patiënten een beter inzicht in deze verschillende factoren.


Prestigieuze subsidie

De orthopedische keuzehulpen Heup artrose en Knie artrose van PatientPlus zijn doorontwikkeld in samenwerking met drie ziekenhuizen, te weten Bernhoven, Albert Schweizer en Tergooi. De ziekenhuizen Bernhoven, Tjongerschans en Radboud UMC werkten aan de verrijking van de keuzehulpen Galsteenlijden en Liesbreuk van PatientPlus. De verrijking van de keuzehulpen is mogelijk gemaakt door een subsidie van Zorginstituut Nederland voor het project ‘Het verrijken van keuzehulpen met uitkomstinformatie bij Samen Beslissen’. PatientPlus is samen met een consortium van dertien Nederlandse ziekenhuizen, Patiënten Federatie Nederland, softwareontwikkelaar Pacmed en zorgverzekeraar CZ, door Zorginstituut Nederland uitgekozen om Samen Beslissen vanzelfsprekend te maken.


Meer weten

Wil je meer weten over de implementatie van keuzehulpen? Neem dan contact met ons op.