Top

Technologie voor zorg op maat

Vandaag de dag speelt technologie een steeds grotere rol. In de medische wereld is dit ook het geval. Zo heeft de gezondheidszorg in de afgelopen decennia door de inzet van technologie grote stappen kunnen nemen.

 

Niet alleen in het ziekenhuis ondersteunen digitale innovaties in toenemende mate de gezondheid van patiënten, ook in zorginstellingen en bij zorg aan huis zijn er kansen te over om er gebruik van te maken. Zo kunnen mensen die niet kunnen praten en slecht bewegen, zich nu met behulp ooggestuurde computers uiten en voortbewegen. Daarnaast kunnen mensen die op dagbasis ondersteuning in huis nodig hebben deze via een zorgplatform krijgen. Mensen met dementie kunnen nu door gebruik te maken van een gps-systeem meer bewegingsvrijheid ervaren.

 

Dat technologie een steeds grotere rol inneemt in ons leven, vindt iedereen niet meer dan normaal. Zo zijn de smartphones en tablets niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, evenals de elektrische auto en de slimme thermostaat. Toch lijkt technologie nog niet altijd zijn plek te hebben gevonden in de zorg, en worden innovaties in deze sector niet altijd met vreugde begroet. Zo wordt te vaak gedacht dat de invoer van technologie in de zorg gestuurd wordt door bezuinigingen, waardoor er banen zullen verdwijnen, en dat de persoonlijke band tussen zorgverlener en cliënt zal worden aangetast.

 

Wij denken dat door keuzehulpen de persoonlijke band tussen zorgverlener en patiënt juist wordt versterkt. Omdat de tool bijdraagt aan Samen Beslissen is er in het consult veel meer ruimte voor de waarden van de patiënt.