Top
samen beslissen

Samen Beslissen: daar heb je geen keuzehulp bij nodig

Ziekenhuizen en zorgverleners steken veel tijd en energie in Samen Beslissen. Maar de praktijk is vaak weerbarstig, waardoor het niet eenvoudig is de patiënt goed te betrekken bij de besluitvorming. Patiënten vinden het wel erg belangrijk om samen te beslissen met hun zorgverlener: maar liefst 94% van de patiënten* geeft aan betrokken te willen zijn bij het besluitvormingsproces.

Veel zorgverleners betrekken hun patiënten ook bij hun behandeltraject, bijvoorbeeld met de methoden ‘Beslist samen!’ en ‘3 goede vragen’. Dus waarom zou je een keuzehulp inzetten bij Samen Beslissen? Keuzehulpen maken Samen Beslissen eenvoudiger én leuker – ook voor jou als zorgverlener!


1. Een keuzehulp geeft artsen meer ruimte om hun expertise in te zetten

Uitleg geven over de diagnose en de behandelopties is niet nodig. Dat doet de keuzehulp al. Je kunt direct met jouw patiënt in gesprek over de onderwerpen waarvoor jouw expertise nodig is. Het resultaat is een effectiviteitsslag en meer werkplezier.


2. Een keuzehulpen helpt artsen bij het leveren van zorg die aansluit bij de patiënt als mens

De keuzehulp helpt de patiënt zijn waarden en mogelijke barrières inzichtelijk te maken. Dat hoef je niet meer uit te vragen. Je kunt gelijk in gesprek over de persoonlijke voorkeuren van jouw patiënt. Ervaring leert dat dit leidt tot een grotere mate van doelmatige zorg.


3. Een keuzehulp ontzorgt artsen en laat de techniek in hun voordeel werken

De keuzehulp bevat evidence-based informatie volgens de laatste richtlijnen en is ook geschikt voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden. Bovendien werkt de keuzehulp met visualisaties, controles en terugkoppelingen over de patiënt aan de arts. Dit leidt niet alleen tot eenduidigheid van taal en een verminderde werklast, maar zorgt er ook voor dat jouw kostbare tijd besteed wordt aan die patiënten, die dat nodig hebben.


4. Een keuzehulp maakt patiënten mede-eigenaar van de behandelkeuze

De keuzehulp betrekt de patiënt in de besluitvorming, waardoor deze mede-eigenaar wordt van de behandelkeuze en de gevolgen van deze keuze. Ervaring leert dat de patiënt na afloop van de behandeling hierdoor minder behoefte heeft aan contact met de arts.


Deze voordelen zelf ervaren?

Vraag dan vrijblijvend ons proefpakket aan! Onze keuzehulpbibliotheek bestaat inmiddels uit zo’n 80 keuzehulpen voor 15 specialismen. We hebben dus vast ook een keuzehulp beschikbaar voor jouw praktijk. Heb je een idee voor een nieuwe keuzehulp? Neem dan contact op met ons team. We bespreken graag de mogelijkheden met jou.


* Meldactie Samen Beslissen met de zorgverlener 2017, Patiëntenfederatie Nederland