Top
uitkomstinformatie

Waarom keuzehulpen verrijken met uitkomstinformatie?

Wij hebben vier van onze keuzehulpen verrijkt met uitkomstinformatie: Liesbreuk, Galsteenlijden, Knie artrose en Heup artrose. Voor dit project, dat wij uitvoeren samen met een consortium van o.a. dertien ziekenhuizen en de Patiëntenfederatie, hebben we subsidie gekregen van Zorginstituut Nederland. Maar waarom is het opnemen van uitkomstinformatie eigenlijk zo belangrijk? Het rapport ‘Ontwikkeling uitkomstgerichte zorg 2018-2022’ van het ministerie van VWS legt dit belang glashelder uit.


Zorg die beste past

Dit is waarom uitkomsten ertoe doen, zo opent het rapport. “Iedere patiënt verdient de zorg die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past. De best passende zorg is het resultaat van de best passende behandeling. Voor de best passende zorg is het nodig dat patiënt en zorgverlener inzicht hebben in voor de patiënt relevante uitkomsten.


Traditioneel klinische uitkomsten

In de gezondheidszorg kijken zorgverleners traditioneel vooral naar klinische uitkomsten. Daarbij kijkt men bijvoorbeeld standaard naar overleving, terwijl voor patiënten andere zaken minstens zo belangrijk kunnen zijn. Voor patiënten met borstkanker speelt naast overleving bijvoorbeeld de ontwikkeling van het zelfbeeld en het seksueel functioneren een belangrijke rol in hun leven.


Inzicht in gevolgen van behandeling

Kortom, uitkomstinformatie (zowel medisch als niet-medisch) maakt gevolgen van behandeling voor de kwaliteit van leven inzichtelijk en stelt patiënten en zorgverleners in staat om daar het gesprek over aan te gaan. Het gebruik van uitkomsten helpt om inzicht te geven aan zowel patiënten als zorgverleners. Bovendien ondersteunt het om gezamenlijk besluiten te nemen over behandeling. Daarbij kan niet behandelen soms ook een goede optie zijn.”


Ondersteuning met uitkomstinformatie

Dáárom doet uitkomstinformatie ertoe. Wil jij ook ondersteund worden door onze verrijkte keuzehulpen bij Samen Beslissen? Neem dan contact met ons op, dan vertellen wij je graag hoe we jou én jouw patiënten van dienst kunnen zijn.