Top

Zorgkosten veel in het nieuws

In het NRC geeft Tom Kliphuis, bestuursvoorzitter van VGZ, een interview over de invloed van de verzekeraar op de zorg en zorgkosten. Ook ziekenhuis Bernhoven (Uden) komt aan bod. Dit ziekenhuis heeft een bijzonder contract heeft met VGZ: het wordt beloond voor ‘zinnige zorg’: dat betekent ook minder overbodige zorg. Krimp wordt beloond. Het ziekenhuis zet PatientPlus keuzehulpen in om gezamenlijke besluitvorming te ondersteunen. Patiënten die me mogen beslissen kiezen vaker conservatiever: dus minder zorg en minder omzet.

Lees het interview hier

 

Zorgkosten in Radar

Ook Radar heeft een uitzending gemaakt over zorgkosten verdeeld over twee afleveringen.
Radar laat opvallende bevindingen zien, bijvoorbeeld hoe marktprikkels en het declaratiesysteem met de DBC-codes artsen en ziekenhuizen aanzetten tot onnodige onderzoeken en behandelingen. Ziekenhuizen worden in het nieuwe zorgstelsel geacht winst te maken en zijn afhankelijk van de ‘productie’ die gedraaid wordt.

 

Wij hopen bij PatientPlus dat door middel van samen beslissen en keuzehulpen de patiënt weer centraal komt te staan. En dat deze geopereerd wordt omdat dat nodig is en niet om aan de productie van een ziekenhuis te voldoen.

Kijk hier de uitzendingen terug