Top
Rivas keuzehulpen

Meer diepgang in het gesprek en betere besluitvorming bij Rivas

Goed op elkaar afgestemde zorg. Dat is een kernkwaliteit van Rivas. Als één van de eerste van Nederland ging Rivas Zorggroep aan de slag met keuzehulpen om het Samen Beslissen te bevorderen. Keuzehulpen zijn voor Rivas een logische en zinvolle keuze om patiënten meer te betrekken bij hun eigen zorgproces.

In 2017 is Rivas Zorggroep met twee keuzehulpen van start gegaan om samen beslissen in de knie- en heup zorgpaden te implementeren. Al snel werd duidelijk dat deze beweging meer potentie bij Rivas had.

Rivas keuzehulpen Petran Geurts

‘We zijn bij Rivas overtuigd dat we gebruik moeten maken van de hele bibliotheek en niet alleen 1 of 2 zorgpaden. In 2020 zijn we daarom opgeschaald naar de hele bibliotheek,’ vertelt Petran Geurts, organisatieadviseur Rivas Zorggroep.

 

 

Samenwerking:
‘Sinds het begin hebben we een sterke band opgebouwd met PatiëntPlus. De keuzehulpen passen goed bij de zorg die wij bieden. Het team van PatientPlus heeft ons altijd goed ondersteund, zowel inhoudelijk als procesmatig. Ik koppel de medisch specialist met de specialisten van PatientPlus en die lossen het samen op,’ aldus Petran Geurts.’

Effecten:
Inmiddels heeft Rivas Zorggroep 1900 keuzehulpen uitgereikt. Hiervan is 84% ingevuld en 80% besproken. Dit heeft geleid tot een toename van de tevredenheid, de kennis en het vermogen van patiënten om samen te beslissen. Onderzoek toont aan dat patiënten de keuzehulp duidelijk vinden. Daarnaast vinden ze het fijn om zich op deze manier op het gesprek voor te bereiden.

Ook zorgverlener zijn tevreden, gynaecoloog Rob Mooij geeft aan dat voor de gynaecologie en verloskunde meerdere keuzehulpen gebruikt worden, soms al vooraf aan het eerste consult. Hierdoor zijn patiënten beter voorbereid over de opties en hebben ze nagedacht wat ze belangrijk vinden. Dit zorgt voor meer diepgang in het gesprek en betere besluitvorming’.

Meer informatie over het implementeren van de keuzehulpen bij Rivas lees je hier.

Willen jullie ook gebruik maken van een keuzehulp? Neem contact met ons op via: contact@patientplus.info